Εικαστική αλλαγή στον Λευκό Οίκο

Εικαστική αλλαγή στον Λευκό Οίκο
Το ζεύγος Ομπάμα ανακαινίζει τις συλλογές της προεδρικής κατοικίας με πρωτοποριακές επιλογές
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  07/06/2009, 06:48
Εικαστική αλλαγή στον Λευκό Οίκο
«Βooker T.Washington Legend» (1944-1945),του Γουίλιαμ Χ. Τζόνσον,έργο που πήρε ως δάνειο ο Λευκός Οίκος από το Smithsonian Αmerican Αrt Μuseum
 

Εκείνος έχει φέρει έναν αέρα ανανέωσης και αισιοδοξίας στην παγκόσμια πολιτική σκηνή και εκείνη έχει ανατρέψει με τις εμφανίσεις της τους κλασικούς ενδυματολογικούς κώδικες που ίσχυαν ως σήμερα για τις πρώτες κυρίες. Ηταν δυνατόν ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα- γιατί περί αυτών ο λόγος- να μη δοκιμάσουν να φρεσκάρουν και την αισθητική του Λευκού Οίκου; Οπως δείχνουν τα πράγματα, τα πορτρέτα, οι τοπιογραφίες και τα βουκολικά θέματα της ζωγραφικής του 19ου αιώνα που ως σήμερα κυριαρχούσαν στις δημόσιες αίθουσες της προεδρικής κατοικίας, παίρνουν τον δρόμο της… εξόδου. Στη θέση τους αναμένεται να λάμψουν τολμηρά έργα αφηρημένης τέχνης αφού το ζεύγος Ομπάμα επιθυμεί να δώσει «νέα φωνή» σε μοντέρνους αμερικανούς καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως φυλής ή καταγωγής. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», ο νέος αμερικανός πρόεδρος και η σύζυγός του έχουν απευθυνθεί σε μουσεία, γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές ζητώντας να δανειστούν έργα τέχνης από αφροαμερικανούς, ασιάτες, ισπανούς καλλιτέχνες αλλά και γυναίκες δημιουργούς, επιλογές που δεν μπορούν παρά να έχουν θετική επίδραση στο πολιτικό επίπεδο. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Μπιλ και της Χίλαρι Κλίντον: κέρδισαν πόντους πολιτικής σημασίας όταν επέλεξαν τονΣίμι Νοξ, έναν αφροαμερικανό καλλιτέχνη από την Αλαμπάμα, για να ζωγραφίσει τα επίσημα πορτρέτα τους.

Πρώτο ραντεβού  

 

Ενα από τα δύο μπρούντζινα αγάλματα του Εντγκάρ Ντεγκά που επέλεξε ο νέος πρόεδρος για τον Λευκό Οίκο

Το ενδιαφέρον των Ομπάμα για την τέχνη δεν είναι πρόσφατο. Δεν είχαν καλά καλά γνωριστεί ακόμη, όταν σε ένα από τα πρώτα τους ραντεβού ο Μπαράκ Ομπάμα πήγε τη Μισέλ Ρόμπινσον στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου. Ανθρωποι του φιλικού τους περιβάλλοντος αναφέρουν, επίσης, ότι το σπίτι τους στο Χάιντ Παρκ διέθετε αρκετά έργα αφηρημένης τέχνης αλλά και ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Στη νέα τους κατοικία, όπως είναι φυσικό, προχωρούν ακόμη μερικά βήματα διευρύνοντας τις επιλογές τους: προ δύο εβδομάδων η προεδρική οικογένεια μετέφερε στον Λευκό Οίκο επτά έργα που δανείστηκε από το Ηirshhorn Μuseum and Sculpture Garden της Ουάσιγκτον, ανάμεσά τους τα «Sky Light» και «Watusi (Ηard Εdge)», ένα ζευγάρι από μπλε και κίτρινα αφηρημένα έργα από τη λιγότερο γνωστή αφροαμερικανίδα καλλιτέχνιδα Αλμα Τόμας. Η Νational Gallery of Αrtέχει δανείσει στους Ομπάμα το λιγότερο πέντε έργα, μεταξύ αυτών το «Νumerals, Ο through 9», ένα ανάγλυφο έργο του Τζάσπερ Τζόουνς, κορυφαίου αμερικανού εκπροσώπου της σύγχρονης τέχνης. Το εν λόγω έργο τοποθετήθηκε στην προεδρική κατοικία, την ημέρα που ο Μπάρακ Ομπάμα ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα, μαζί με έργα μοντέρνας τέχνης από τους Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκκαι Λουίζ Νέβελσον. Προσφάτως οι Ομπάμα αποφάσισαν επίσης να δανειστούν ένα έργο αφηρημένης τέχνης του ρώσου καλλιτέχνη Νικολά ντε Στάελ, το «Νice», ένα ζευγάρι κιβωτιόσχημων πινάκων του γερμανού καλλιτέχνηΓιόζεφ Αλμπερς και δύο μπρούτζινα αγάλματα τουΕντγκάρ Ντεγκά.

Ανεβαίνουν οι τιμές

 

Η Μισέλ και ο Μπαράκ Ομπάμα
Σύμφωνα με τεχνοκριτικούς, οι επιλογές των Ομπάμα δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν τις τιμές των έργων των συγκεκριμένων καλλιτεχνών. Οταν ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος διάλεξε το «Ρίο Γκράντε» του τεξανού καλλιτέχνηΤομ Λίαγια να κοσμήσει το Οβάλ Γραφείο με κάτι που θα του θύμιζε… πατρίδα, οι τιμές των έργων του συμπατριώτη του εκτινάχτηκαν 300% υψηλότερα, σύμφωνα με τον γκαλερίστα που έχει τα δικαιώματα των έργων του καλλιτέχνη. Σημειωτέον, τα έργα που έχουν δανειστεί στον Λευκό Οίκο επιστρέφονται στο τέλος κάθε προεδρικής θητείας. 

Οπως αναφέρει ο επιμελητής του Λευκού ΟίκουΓουίλιαμ Αλμαν, η αναζήτηση της νέας εικαστικής ταυτότητας του Λευκού Οίκου ξεκίνησε αμέσως μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα τον Νοέμβριο. Το προεδρικό ζεύγος προσέλαβε τονΜάικλ Σμιθ, διακοσμητή με έδρα το Λος Αντζελες, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Αλμαν και την ομάδα που ανέλαβε την ευθύνη των αλλαγών. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ο πρόεδρος μπορεί να κρεμάσει ό,τι θέλει στα διαμερίσματα του Λευκού Οίκου, ακόμη και στο περίφημο Οβάλ Γραφείο, αλλά τα έργα τέχνης που θα τοποθετηθούν στους δημόσιους χώρους του οικήματος και συγκεκριμένα στο Πράσινο Δωμάτιο, θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν από τον επιμελητή του Λευκού Οίκου και την Επιτροπή για τη Συντήρηση του Λευκού Οίκου. Ο λόγος για ένα συμβούλιο όπου η πρώτη κυρία κατέχει τη θέση της επιτίμου προέδρου. Τα υποψήφια προς αγορά έργα για τις μόνιμες συλλογές του Λευκού Οίκου περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο και συζητήσεις, ενώ είτε γίνονται δεκτά ως δώρα είτε αγοράζονται μέσω ιδιωτικών δωρεών. Η Λόρα Μπους χρειάστηκε να προσπαθήσει πολύ για να καταφέρει να πείσει την επιτροπή να δεχτεί έναν πίνακα τουΑντριου Γουάιεθ που δώρισε ο ίδιος ο καλλιτέχνης, και να κάνει μια εξαίρεση στον κανόνα να προτιμούνται έργα καλλιτεχνών που δεν βρίσκονται εν ζωή.«Ευτυχώς που δέχτηκαν, γιατί μετά ο καλλιτέχνης πέθανε και έτσι δεν θα μπορούσαν ποτέ να εξοικονομήσουν τα χρήματα που θα κόστιζε αυτός ο πίνακας!» αναφέρει ο ιστορικόςΓουίλιαμ Κλος,ο οποίος αποτελεί μέλος της επιτροπής από το 1990.

Σήμερα, η αποτελούμενη από 450 κομμάτια μόνιμη συλλογή του Λευκού Οίκου συμπεριλαμβάνει μόνο πέντε έργα μαύρων καλλιτεχνών. Ο Μπαράκ Ομπάμα όμως έχει ήδη δείξει τις διαθέσεις του. Η κίνησή του να απομακρύνει από το Οβάλ Γραφείο μια προτομή τουΓουίνστον Τσόρτσιλ, δάνειο της βρετανικής πρεσβείας, και να την αντικαταστήσει με μια προτομή τουΜάρτιν Λούθερ Κινγκ , φιλοτεχνημένη από τον αφροαμερικανό καλλιτέχνηΤσαρλς Αλστον, έδωσε με τον πιο ενδεικτικό τρόπο το στίγμα του τι πρόκειται να επακολουθήσει.

Προεδρικές πινελιές
Τζάκι Κένεντι: Εικαστική φινέτσα και γαλλικές αναφορές από την «Τζάκι Ω»,η οποία προσπάθησε να θέσει σφραγίδα ελίτ στο προφίλ της προεδρικής κατοικίας,ανασύροντας από τις αποθήκες οκτώ πίνακες του Πολ Σεζάν για να στολίσουν τους τοίχους του Λευκού Οίκου Χίλαρι Κλίντον: Μπορεί η επιλογή της να μην ταίριαξε με το πνεύμα των έργων του 19ου αιώνα που βρίσκονταν στο Πράσινο Δωμάτιο,η επιμονή της «σιδηράς» Χίλαρι Κλίντον όμως απέδωσε καρπούς.Ζήτησε και πέτυχε από την Επιτροπή για τη Συντήρηση του Λευκού Οίκου να δεχτεί στην εν λόγω αίθουσα το αφηρημένο έργο της Τζόρτζια Ο΄ Κιφ «Μoutain at Βear Lake,Taos».

Τζορτζ Μπους ο νεότερος: Δοκίμασε να μετατρέψει το γραφείο του σε…ράντσο του Τέξας.Οχι ένα ούτε δύο αλλά,το λιγότερο,έξι τοπία του αμερικανικού Νότου,που συνδέεται με την εικόνα των καουμπόηδων,επιστρατεύτηκαν για να τον εμπνέουν στο γραφείο του.

Κατερίνα Λυμπεροπούλου

Το Βήμα
Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s